22 april 2017
13:00

Referat: Vellinge IF - AIF Barrikaden

Startelva: Mikael – Jonathan S, Henke, Viktor T, Jonathan T – Amine, Jonas, Johan E, Maksym – Anders, Simon

Avbytare var Christoffer som kom in som högerytter efter en kvart sedan Amine dessvärre slått upp en skada, spelade i denna position innan han mot slutet av matchen först blev utbytt men ännu närmare slutsignalen återinträdde i spelet som högerback i en kvitteringsjagande 3-4-3- uppställning, Martin som kom in som innermittfältare när det återstod 20 min, Josef som spelade sista 12 minuterna som högerytter medan Max och i sista stund inkallade Mohamed inte spelade alls.

Det var en minst sagt händelserik historia vi som infunnit oss på Vellinge IP fick uppleva. En formulering som skulle kunnat vara en tröst när resultatet inte gick rätt väg. Men så var det ju inte. Tvärtom har ju ”slutet gott allting gott” sällan känts mer befogat i en enskild match för vår del.

Det hade inte ens gått 3 min innan vi haft ett missat friläge och en boll som dansade på mållinjen och som vissa i vårt lag menade var över linjen (vilket som den skeptiker jag är betvivlar trots att jag alls inte kan påstå att jag kan grunda denna skepsis i att jag i min position långt ifrån kunde se hur det var, skepsisen baserar sig mer på spelares allmänna brist på objektivitet i matchsituationer).

Vi fortsatte att dominera spelmässigt i 15-20 minuter. Därefter jämnade det ut sig och Vellinges ständigt lika farlige Mattias Lindell började visa att han är ett ständigt hot för alla motståndare. Dock var hans avslut, sedan han gett sig själv jättefina lägen att ge Vellinge ett ledningsmål, lyckligtvis inte vad de brukar vara.

Mot slutet av halvleken var spelet relativt jämnt även om Vellinge nog hade ett litet övertag när det gällde bollinnehav. Så många fler heta målchanser blev det inte närmare bestämt en för vardera laget varav vår i den 27:e min nog var den bästa men där en av våra spelare från ett fåtal meter sköt rakt på målvakten.

Andra halvlek började med en konstant press från Vellinge som normalt sett borde lett till ett ledningsmål men det skulle dröja till betydligt senare. Redan efter en halvminut hade Lindell skaffat sig ett nytt friläge men sköt ganska högt över. Strax efteråt hade Vellinge 4 hörnor på raken utan att få in bollen trots att de var bra slagna. De hade sedan två frisparkar från ungefär samma avstånd – 20 meter – som gick i ribban resp. stolpen.

Visserligen hann vi sticka emellan med ett missat jättefint friläge men annars stod man mest och väntade på, eller rättare sagt befarade, ett baklängesmål och i den 68:e min var det dags när en retur från nära håll resulterade. I den 75:e min kom Lindell åter som det först verkade ensam med Mikael men innan han hann avsluta hade Jonathan S hunnit emellan med en fot vilket gjorde att hoppet om en poäng kvarstod. Dock släcktes det definitivt för även de mest obotliga optimister när Vellinge i den 86:e min tilldömdes en straff i en tilltrasslad situation – en straff som Mattias Lindell säkert lade in och därmed fick göra det mål han samlat ihop till.

Men sedan händer miraklet!! Vi fick nu tillfälle att visa att det epitet som nästan alla andra lag brukar ge oss; laget som aldrig viker ner sig, verkligen stämmer. Sedan vi gått över till 3-4-3 med en anfallstrio bestående av Anders, Jonas och från backlinjen uppflyttade Henke skulle vi gå ifatt målmässigt. Först tilldömdes också vi en straff sedan Henke tagits ojuste i den 89:e min – en straff som Jonas slog in precis lika stensäkert som han brukar (när han stigar fram mot straffpunkten är inte ens jag det minsta nervös). Bara minuten senare slår Johan E ett inlägg från vänsterkanten där Anders (eller Henke?) vinner en kamp med målvakten och bollen efter lite flipperspel hamnar hos Josef vars närskott räddas på mållinjen innan returen hamnar hos Jonas som från bara någon meter kunde kvittera.

Efter detta kunde man naturligtvis som Barrenledare/spelare/publik verkligen inte vara annat än överlycklig men faktum är att vi faktiskt hade ett bra läge också till ett segermål men det 4 mot 2-läge som var en följd av Vellinges enorma offensiv i detta läge förvaltades inte på bästa sätt.

Visst var väl Vellinge mest förtjänta av en seger. Vellingespelarna är överlag rappa och har ett bra passningsspel, spelar konsekvent offensivt och så har de inte minst denne ständigt rörlige och såväl i fötter som tanke snabbe Mattias Lindell. Att nå ett oavgjort resultat mot dem var ändå inte himlastormande orättvist. Vi gjorde en riktigt bra match och bara vår fantastiska inställning gör oss nästan förtjänta av den vunna poängen. Vår start på serien med 4 poäng på 3 matcher med ett oerhört svårt inledande spelprogram känns nästan overkligt. När man först såg det kunde man befara att vi till och med skulle kunna gå poänglösa och/eller direkt sabba vår målskillnad på dessa.

Statistik: Hörnor: 5-12 Avslut på mål: 9-8 Avslut utanför: 5-5